Neljas peatus: Haapsalu!

Neljanda linnana võõrustab Koolitantsijaid
armastatud kuurortlinn 
Haapsalu!



Haapsalu on kaunis mereäärne linn Läänemaal. Juba sajandeid on see olnud tuntud ja vähem tuntud inimeste üks meelis puhkepaiku. Ja põhjusega - linna muljetavaldavad vaatamisväärsused, avarad pargid ja promenaadid, mõnusad spa-d ja rannad lihtsalt tõmbavad magnetiga enda poole aega veetma.

Haapsalu piiskopilinnuse varemed.
Haapsalu linna ajalugu saab alguse õige ammusel ajal. Esimene kirjalik märge pärineb aga aastast 1279 dokumendist, mis ei ole ei midagi rohkemat ega vähemat, kui Haapsalu asutamise ürik. Haapsalu linna asutajaks oli Saare-Lääne piiskop Herman I, kes valis selle paiga uue piiskopilinnuse rajamiseks peale seda, kui leedukad 1263.aastal Vana-Pärnu - Saare-Lääne piiskopkonna senise keskuse- maatasa tegid.
Piiskopilinnuse aken, kuhu augustikuu kuuvalgel ööl ilmub Valge Daam
Haapsalu keskmes oli tol ajal otseloomulikult piiskopilinnus, mille varemed on tänaseni säilinud. Ja suhteliselt heas seisukorras. Piiskopilinnus ehitati kastell-linnusena - vajadusel (ja vajadus tekkis mitmetel kordadel) pidi linnus vastu pidama korralikele sõjalistele rünnakutele. Haapsalu piiskopilinnus oli kindlusena kasutusel 13.sajandist 16.sajandini. Liivisõjas sai piiskopilinnus üksjagu kannatada, kuid saatuslikuks sai linnusele hoopis 1688.aastal puhkenud tulekahju, mis hävitas kõik peale kiriku. Et taastamistööd osutusid liialt kulukaks, jäi piiskopilinnus paariks sajandiks varemetesse. 18.sajandi alguses taastati küll linnusekirik, ent sajandi keskpaigas sai see taas ühe tormi käigus kõvasti kannatada. 19.sajandi lõpuks aga ehitati kirik jällegi üles, peale mida pole ükski tulekahju ega sõda sellele enam õnnekombel kahju teinud.

Haapsalu raudteejaam. Valmis 20.sajandi alguses.
Haapsalu linna lugu aga piiskopilinnuse hävimisega ei lõppenud. Linlased toimetasid ja asjatasid usinasti edasi. Haapsalu arenes ja kasvas jõudsalt. 18.sajandiks oli Haapsalu omandanud juba kuurortlinna maine - Haapsalu külastas teiste seas ka tsaar Peeter I. 19.sajandil hakkasid linlased juba teadlikult tegutsema selle nimel, et Haapsalu oleks ilus ja tore linn, kus puhata ja aega veeta. Rajati alleesid ja parke, loodi mitmeid sportimisvõimalusi ning tervisekeskusi.

Tšaikovski pink Haapsalus.
Kuurortlinnana on Haapsalu vallutanud paljude tuntud kultuuritegelaste südamed nii Eesti- kui välismaal. Teiste seas oli Haapsalu näiteks helilooja Pjotr Tšaikovski üks lemmik-suvituskohtadest. Haapsalut meenutades koostas ta lausa klaverpalade tsükli ja pühendas need Haapsalule. 

Haapsalu lipp

Haapsalu vapp

Tänagi sammub Haapsalu mööda tuttavaks saanud rada edasi. Haapsalu on linn, mis pakatab kultuurist, ajaloost, seiklustest ja romantikast. Sobiliku tegevuse leiab Haapalust nii kindlustest ja rüütlitest huvitatud väike poiss, Haapsalu salle kududa armastav naisterahvas, õudusfilme armastav nooruk, kui promeneerimist jumaldav paarike. Ja kõige selle juures leiab Haapsalus alati ka koha, kus tantsida!

TANTSIME KOOS HAAPSALUS!

Kommentaarid

Populaarsed postitused