Kuues peatus: Viljandi!

Kuuendana võõrustab koolitantsijaid 
linn imelise järve kaldal -
 Viljandi!


Viljandi on Eesti üks vanimaid linnu, mis omab ootuspäraselt põnevat ja värvikat ajalugu. Kirjasõnas mainiti Viljandi ära juba 1211.aastal, mil Läti Henrik oma kroonikas Viljandi muinaslinnuse ja selle vallutuseloo üles tähendas. Linnaks hakkas see koht kujunema pisut hiljem - siis, kui 1224.a. Viljandisse kivilinnust rajama hakati. Ordulinnus tõmbas igatsorti asjalikke inimesi ligi ning nii oli Viljandi 1283.aastaks asula, mida peeti igati linnaõiguste vääriliseks. 14.sajandi keskpaigaks kuulus Viljandi juba Hansa Liitu.

Viljandi ordulinnuse varemed.
Säravale jõukuse ja kasvuperioodile järgnes langus 16. ja 17.sajandil, mil Viljandi Liivi sõjas ja Poola-Rootsi sõdades nii rängalt kannatada sai, et lausa linnaõigused kaotas. Ordulinnusest on tänaseni säilinud varemed, mida saab uudistada Viljandi lossipargis. Ka Põhjasõjas ei antud Viljandile armu ning linn elas üle raskeid aegu. Kuid ega asjata ei räägita mulgi kangusest. Ei kartnud mulgid raskusi, vastupidi mulgid lõid veel hakkajamalt käed külge ning ehitasid linna taas üle. Töö sai ka vääriliselt hinnatud- 18.sajandi lõpus taastas Katariina II Viljandi linnaõigused.

Carl Robert Jakobsoni skulptuur Viljandis.
19.sajandil kasvas linna jõukus. Tänu raudteeühendusele arenes jõudsalt linna tööstus. Viljandist ja Viljandimaast tervikuna kujunes ka rahvusliku liikumise keskus. Üks ärkamisaja juhtfiguuridest, Carl Robert Jakobson, hakkas välja andma ajalehte "Sakala". Eesti iseseisvumise järel Viljandi areng jätkus, linna heakorrale pöörati suurt tähelepanu ning linnale hakati pisitasa suvituspaiga mainet looma. II maailmasõjas sai Viljandi korralikult kannatada, ent taaskord võtsid usinad linlased linna taastamise kiirelt käsile.

Viljandi vapp
Viljandi lipp


Täna on Viljandi üks mõnus kultuuri- ja kunstimeka. Erinevaid kultuuriüritusi on nii palju, et neil on raske järge peal hoida. Kurikuulsast Viljandi Folgist on tänaseks kindlasti osa saanud pea kõik kultuurihuvilised. Pärimusmuusika ja folgifestivalide ning kõikvõimalike muude vahvate ürituste kõrval toimub Viljandis ka Eesti tantsumaastiku üks olulisemaid festivale - Noore Tantsu Festival (NoTaFe). 

Viljandi on üks ilmatu tore koht, kus tantsida!

Tantsime koos Viljandis!


Kommentaarid

Populaarsed postitused