Saame tuttavaks: lõputu energiaga Tuomo Railo


Tuomo Railo
Tuomo on tantsija ja koreograaf suurte tähtedega. Tantsuga sai ta sõbraks juba 5-aastaselt ning elu jooksul teinud tutvust kõikvõimalike erinevate tantsustiilidega. Noorena õppis Tuomo Soome Rahvusballeti koolis balletti, edasi on Tuomo aga tegelenud ka Argentiina tango, jazz tantsu, improvisatsioontantsu, kaasaaegse tantsu ja paljude muude žanritega. 

Tantsutee professionaalse tantsijana sai Tuomol alguse Soome Rahvusballetis, mille trupis ta mõned aastad tantsis. Pisitasa aga võitis Tuomo südame hoopis kaasaegne tants ning lõpuks otsustaski Tuomo Soome Rahvusballetist lahkuda ning hakata vabakutseliseks tantsijaks - koreograafiks. 

1990. aastal tutvus Tuomo Simo Heiskaneniga, kellega koos tegid nad mitmeid projekte, mis lõpuks viisid täitsa oma tantsuteatri asutamiseni . Aastal 1999 asutasid Tuomo ja Simo tantsuteatri Glims&Gloms, mille kunstilisteks juhtideks nad tänaseni on. Tantsuteatri juhtimise kõrval leiab Tuomo aga aega ka mujal maailmas tantsida, tantse luua ning tantsu õpetamisega tegeleda. Ja, et sellest kõigest veel vähe ei ole, siis tegeleb Tuomo ka visuaalse kunstiga ning kirjutab luuletusi ja lühijutte.

Tuomo naudib võrdselt nii tantsimist kui koreograafia loomist, samuti meeldib talle vaadata, kuidas teised tema loodut esitavad. Seega võib Tuomot kohata nii laval, lava taga kui lava ees. Tantsimise puhul on Tuomo sõnul kõige olulisem see, et tantsija naudiks tantsimist, et ta elaks ja väljendaks end hetkes, hingaks ja oleks ilma hirmuta. Kõige suurem väljakutse peitub aga lihtsuses - asjade lihtsana hoidmine on üsna keeruline. 

Oma pika tantsukarjääri jooksul on Tuomo sattunud ka vahvatesse ja kummalistesse olukordadesse. Tuomo jagas ühte toredat seika, mis leidis aset Amsterdamis mõned aastad tagasi: 
"Mind kutsuti esinema Soome tolleaegse presidendi Mauno Koivisto poolt Hollandi kuninganna Beatrixile korraldatud vastuvõtule. Vastuvõtt toimus Amsterdamis,  Rijksmuseumis.  Etendus pidi toimuma ühes auditooriumis, kus oli ainult paari meetri sügavune lava. Ma nõudsin, et lava ehitataks natuke suuremaks, et mul ja minu tantsupartneril Helena Pasanenil oleks veidigi rohkem ruumi tantsida. Lava ehitati küll suuremaks, kuid seejärel lasid Soome korraldajad riputada lava tagaseinale suure sinise kanga - meenutamaks Soome lippu. See kangas oli väga kergest materjalist ja konditsioneer puhus selle lavale kummi, nii et see kangas võttis omakorda lavalt kogu ruumi ära. Kuna tegemist oli kunstimuuseumi saaliga, siis ei saanud konditsioneeri ka välja lülitada. Peale närvesöövat proovi selle kummis kangaga lahkusime muuseumist, et hotellis riided ära vahetada ja vastuvõtule sobilikud riided selga panna. Enne lahkumist ütlesime muuseumi korrapidajale, et me tuleme esinemise ajaks tagasi, lootusega, et ta jätab meid meelde. Kui me õhtul kenasti riides muuseumi tagasi tulime, peatas politsei meid juba pea sada meetrit enne muuseumi ja nõudis, et esitaksime kutsed vastuvõtule. Selgitasime, et me esineme vastuvõtul ja korrapidaja teab meid. Politsei võttis korrapidajaga walky-talky abil ühendust. Korrapidaja vaatas meid eemalt, raputas pead ja ütles politseile, et pole meid varem kunagi näinud. Peale piinarikast seletustööd ja veenmist saime korrapidaja nii kaugele, et ta tuli meie juurde. Kui ta meieni jõudis, tundis ta meid kenasti ära. Saime sisse, esinesime, ei takerdunud sellesse sinisesse kangasse ja kohtusime hiljem vastuvõtul Soome presidendi ja Hollandi kuninganna Beatrixiga Rembrandti kuulsaima maali "Öine vahtkond" ees." :) 

Fotol (vasakult): Kuninganna Beatrix, Helena Pasanen, Tuomo Railo ja Prints Claus

Küsisime Tuomolt, millise kategooria töötoas tänavusel Koolitantsul tantsijana kaasa lööks. "Hahaa, minu teema oleks ilmselt estraaditants, mulle meeldiks laval säravas kostüümis esineda!" vastas Tuomo naerdes.


Treiler tantsuteatri Glims&Gloms lavastusest "papulaBOX"



KOHTUMISENI KOOLITANTSUL! KOHTUMISENI VABATANTSUDE TÖÖTUBADES!


Kommentaarid

Populaarsed postitused