Nii valmib tantsulavastus "Esimene lend"



Augusti alguses veetis Koolitantsu Kompanii koos Koolitants 2015 koreograafide Argo, Liisa, Olga ja Tuomoga kaheksa päeva Käärikul, kus toimus Koolitants 2015 tantsulavastuse "Esimene lend" prooviperiood. 64 tantsijaga tantsulavastuse ettevalmistamine pole sugugi lihtne. Alustades juba sellest, et ruumide ja saalide leidmine, kus nii suure seltskonnaga lavastus ettevalmistada, on küllaltki keeruline. Ka lavasid, mis nii suure seltskonna ära mahutavad, pole just ülearu palju. Ent Koolitantsu meeskond end sellest heidutada ei lasknud. Eesti Tantsuagentuuri produtsendi Doris Feldmani sõnul ei tasu keskenduda probleemidele ja selle, mis kõik juhtuda võib. "Oluline on anda noortele võimalus, teha see asi ära!" ütleb Doris.

Olmeliste ja korralduslike küsimuste kõrval on aga palju suurem küsimus - kuidas nii paljude noortega üldse tantsulavastus teha? Ülesanne Koolitants 2015 koreograafide ees polnud sugugi kõige lihtsamate killast. Ent ka koreograafid ei lasknud end asja keerulisusest kõigutada. Kõigepealt leppisid koreograafid kokku lavastuse üldises teemas - lavastus tuleb noortest ja noortele. Et Koolitants teeb tänavu koostööd vägivallavastase kampaaniaga "Ava silmad", siis otsustati lavastusse sisse tuua ka sõnum üksteisest hoolimisest, sallivusest, avatusest. Koreograafid arutasid läbi teemad, millega üks noor võib kokku puutuda ja leppisid kokku, et igaüks teeb oma žanris 10 minutilise bloki. "Mina teadsin kohe, et mina tahan teha armastusest ja sõprusest", naeris Olga. "Minu lähtepunktiks oli klassiruum ja mis seal võiks kõik juhtuda," teatas Liisa. "Minul oli mitu ideed laual," rääkis Argo, "lõpuks otsustasin kasutada ära selle, et meil on siin lavastuses hästi palju erinevaid lahedaid lapsi üle Eesti ja see erinevus on see, mis meid kõik ühendab ja see on hästi lahe. Vaata ja näe, mis su ümber toimub - on olemas igasuguseid erinevaid lahedaid inimesi!" Tuomo käsitles kiusamist ja hoolivust. "Näe, mis su ümber toimub. On oluline hoolida üksteisest ja kui sa näed, et kedagi kiusatakse, siis püüa seda peatada!"

Kui algsed ideed said paika, siis asusid koreograafid žanripõhiselt oma tantsublokke ettevalmistama. Mõeldi välja koreograafia, otsiti sobiv muusika. Keegi ei tulnud Käärikule täitsa ettevalmistamata. Kõik koreograafid jätsid uksed lahti ka kohapeal sündivatele ideedele. "Alati võib ju juhtuda, et valmistad kõik ette ja siis tuled kohale ja näed, et see ei toimi. Siis pead ikka kõik nullist tegema," selgitab Liisa, miks on hea tulla lavastusprotsessi avatud mõtlemisega. Ka Tuomo nõustus, et alati peab olema valmis kohanema tegelike oludega. "Sa võid ju teha plaani, aga plaanid ei pruugi alati toimida", tõdeb Tuomo, "kui sa näed, et plaan ei tööta, pead olema valmis muudatusi tegema." Olga valmistas oma osa poolenisti ette, plaan oli kohe algusest ka lapsed loomisprotsessi kaasata. "Niimoodi on huvitavam tööd teha. Lased noortel end inspireerida. Lisaks on ka noorte motivatsioon kõrgem, kui nad ise panustavad!" avab Olga oma lavastusprotsessi telgitaguseid. Argo sõnul tema tavaliselt kohapeal asju välja mõtlema ei hakka, ent lukku ei pannud end temagi. "Mul oli küll 90% materjalist valmis, aga ma jätan alati väikse mänguruumi just nendele loomulikele juhuslikele välgatustele, mis tekivad töö käigus ja siis vastavalt kohandan koreograafiat," selgitab Argo.

Käärikul kohal oles arutasid koreograafid oma mõtted ja ideed läbi. Rõõmuga tõdeti, et kõik olid mõelnud täitsa ühes suunas. Keegi polnud totaalselt vastassuunas jooksu pannud. Tulenevalt sellest, et žanrid on nii erinevad, on kõik tantsublokid küll erinevad, ent suund on kõigil sama. Läbimängudes loksus paika ka esitusjärjekord ja lahendati üleminekud ühest blokist teise. Lavastusprotsess kulges loomulikult ja sujuvalt ning koreograafid said keskenduda oma žanri lastele koreograafia õpetamisele. Materjali hulk, mis noortel tuli ära õppida, oli küllaltki suur. Siinkohal ei teinud ei noored ise, ega koreograafid mingeid hinnaalandusi. Nädala lõpu poole hakkas kõiki küll väsimus kimbutama, ent kõik võtsid end kokku ja pingutasid selle võrra veel rohkem. Nii suured kui väikesed hoidsid lippu kõrgel ja pidasid vastu.

Prooviperioodi viimastel päevadel mängiti lavastus mitmeid kordi otsast lõpuni läbi. Proov proovi järel kasvas kõigis arusaamine ja tunne, et tehakse õiget asja. Tuomo sõnul on lavastuse tugevuseks just see, et see koosneb nii paljudest erinevatest žanritest. Liisa tõi lavastuse tugevusena välja selle mõttevabaduse - vaadates lavastust selle taustast midagi teadmata, tekivad kindlasti mingid omad mõtted ja seosed. Teisalt aga saab aru ka sellest mõttest, mida koreograaf on taga ajanud. Et lavastuses on erinevad žanrid ja see on kokku pandud erinevate koreograafide koostöös, on lavastust pidevalt põnev jälgida - näeb erinevaid karaktereid, žanreid, liikumiskeelt. Dorise sõnul hakkab aga lavastus mängima vaataja emotsioonidega. "Kindlasti toimib see, et noored ise on lavastuses nii entusiastlikud ja tõmbavad oma energiaga nii endid kui vaatajad käima. Lavastuses näed nii väikeseid kui suuri tantsijaid. Näed soolosid, duette, ühistantse. Laval ei ole liikuvat massi, keegi ei ole "tagumise rea taustafoon". Kõigil on oma roll. See teeb sellest lavastusest hästi isikliku ja kaasahaarava tüki," jagab Doris oma muljeid.

Prooviperioodi lõpuks jäid kõik koreograafid saavutatuga rahule. "Me oleme täpselt seal, kus vaja," rõõmustab Olga, "võibolla isegi natuke kaugemal!" Intensiivse töötoa formaadis prooviperiood on kõigi koreograafide meelest parim variant lavastuse ettevalmistamiseks. Eks see ole raske ja väsitav, aga muud moodi pole võimalik ka head tulemust saada. Suvekooli formaadiga jäid rahule ka Koolitantsu Kompanii noored, kelle sõnul oli prooviperiood väga tore ja hea kogemus. Raskusest ja väsimusest polnud noorte muljetes jälgegi. Südamele jäi hoopis see, et oleks tulnud kõigiga kohe alguses sõbraks saada ja rohkem trenniriideid kaasa võtta.

Nüüd, poolteist nädalat hiljem, on kõik osalejad taas ära harjunud igapäeva rutiiniga, mis ei koosne mitmetunnistest intensiivsetest tantsuproovidest. See ei tähenda aga, et Koolitantsu Kompanii noored saaksid end lõdvaks lasta, oh ei. Tõsine töö jätkub, sest Käärikul õpitul ei tohi lasta ununeda. Septembris, kui lavastuse proovid jätkuvad, antakse lavastusele juba viimast lihvi ja siis pole enam aega tantsusamme otsast peale õppima hakata. Noorte sõnul nad eriti ei karda, et septembriks kõik meelest ära läheb. Lisaks lohutavad nad end teadmisega, et kord juba selgeks saadu meelde tuletamine on palju lihtsam kui algusest peale õppimine.

Mismoodi lavastus aga lõplikult välja kukub ja mida see endast kujutab, saab näha juba 27.septembril Tallinnas Salme Kultuurikeskuses. Seejärel 02.oktoobril Jõhvi Kontserdimajas ja 03.oktoobril Tartu Vanemuise teatris. Koolitantsu Kompanii noored ootavad kõiki pikisilmi tantsulavastust "Esimene lend" vaatama, sest see tuleb kindlasti "Äge!" ja "Lahe!" ja "Väga tore!"

Kommentaarid

Populaarsed postitused